sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Urbaania omavaraisuutta 

Turun Kupittaalla vilkasliikenteisten katujen ja Citymarketin puristuksessa sijaitsee suomalaisen urbaaniviljelyn kehto. 1930-luvulla perustettu siirtolapuutarha on nyt uhanalainen, sillä vuokra-aika päättyy 2020.

Alueella on joitain tontteja ilman rakennuksia aivan Uudenmaantien laidassa. Useimmat rakennukset ovat jo melko "rähjäisiä", mutta myös erinomaisessa kunnossa olevia rakennuksia on monia.
Jokainen piha on erilainen. Yhteisenä tekijänä voisi mainita vanhat omenapuut, jotka ovat kuin japanilaisten bonsai-puut.

Viimeksi käydessäni siellä oli varsinainen hyörintä ja touhu päällä. Multa- ja hiekkakasat saivat kyytiä. Risuja, kuivaa heinää, omenapuiden oksia jne vietiin kompostitumaan nurkkatontille. Monet jaksavat vielä uskoa alueen tulevaisuuteen. Hylättyjä tonttejakin on.

Tänään luin Yle. fi artikkelin, jossa kerrotaan harvinaisesta metsätulppaanista, joita on useammalla tontilla. Monia muita kasviharvinaisuuksia on myös löydetty. 

(http://yle.fi/uutiset/harvinainen_metsatulppaani_ja_vanhat_omenapuut__kupittaan_siirtolapuutarha_on_vanhojen_kasvien_aarreaitta/8879401)

Itselleni yllätyksellistä on vähäinen hyötykasvien viljely alueella. Herukoita, vadelmaa ja omenapuita alueella kyllä on.

Viimekertaisen kuvauskäyntini teemana porttien lisäksi oli kevään kukkaset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti