keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Kevään ihmeitä

Auringonvaloon kurottava taimi on aina yhtä yllättävä.
Lähes 40 vuoden ajan olen saanut kokea tuon ihmeen - vieläkin jokin taimista vaatii tunnistamista/viljelysuunnitelman selailua. Viime vuodet olen pyrkinyt kirjaamaan kylvökset rivi riviltä, jotta tietäisin odottaa nousevaa tainta. Haraaminen, harventaminen tai vaikkapa liekittäminen on paljon helpompi toteuttaa, kun tietää mitä on kylvänyt ja mihin on kylvänyt.
Retiisi on muuten loistava kasvi, koska se itää niin nopeasti. Käytän sitä usein hitaasti itävien kasvien, kuten palsternakan, punajuuren tai porkkanan riveissä. Retiisi auttaa haraajaa pysymään rivien välissä.
salaatti
keräsalaatti

palsternakka

Tein viime syksynä koeluontoisesti palsternakalle syyskylvön uudisraivaukselleni ja se onnistui loppujen lopuksi hyvin. Syksy oli hyvin lämmin aina jouluun asti ja osa siemenistä iti ennen joulua ja tietenkin sitten paleltui talven aikana. Onneksi riittävä määrä siemeniä säilyi ja ne itivät sitten hyvissä ajoin keväällä.
härkäpapu Kontu

Kokeilin viime vuonna Kontu härkäpapua ja sain siitä runsaan sadon. Viime kesänä tein myös uudisraivauksen ja tänä vuonna kylvän sinne runsaasti härkäpapua omista siemenistä.maa-artisokka

Minulla on kaksi puutarhaa. Toinen ylhäällä mäellä ja toinen täällä lähempänä asuntoa. sekä tietenkin keittiöpuutarha aivan talon tuntumassa. Ensimmäisinä kevättöinä siirsin maa-artisokkani alas uudelle pellolleni. ja nyt ensimmäiset ovat tulleet pintaan.

vihersipuli

Vihersipuli on minulle uusi tuttavuus enkä osaa sanoa siitä vielä mitään. Makunautintoa odotellen.

kehäkukka

Kehäkukka on aina kuulunut puutarhaani. Se on kylvänyt itseään kaikkialle. 
Kehäkukka on kaunis ja helppo viljellä. Sen kukinto maistuu salaateissa ja teessä tuoreena ja kuivattuna. Ihonhoitoon kehäkukkaöljy on helppo valmistaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti