perjantai 19. helmikuuta 2016

Polttopuista


Omavaraistalouksien ehdoton energialähde on edelleen puu. Klapi, halko, pilke, fedu(Helsinki),  jne. Monta nimeä ja pituutta. Klapipinon kauneutta. (taitaa olla kaikki savustusuunia varten l. tervaleppää)


Yleisimmät pituudet ovat metrin osia. Metri, 50cm ja 33cm sekä harvoin esiintyvä  25cm. Leivinuuniin ja kattilaan ”puolimetrisiä”, puulieteen , kiukaaseen ja padan alle ”kolmekolmosia”. Porin Mattiin saisi olla hiukan lyhyempiä. Mutta eipä laukata asioiden edelle pohdinnoissamme. Paljon on tapahtunut ennen pätkimistä.

Puiden kaadon valmistelu tulee tehdä huolella. Teit työn sitten itse tai teetät sen vieraalla, suunnittele ja mieti kaadettavat puut, työn eteneminen, kulkureitit ym. ja ennen kaikkea muista turvallisuus. Varusteet kaikkinensa ovat arvokkaita, mutta niin on myös sinun terveytesi. Omavaraisuuden tavoittelu invalidina on entistä hankalampaa.

Kypärä, kuulosuojaimet ja visiiri, turvasaappaat, metsurin housut sekä hansikkaat aina, jos aiot käyttää moottorisahaa. Ja muista tutustua videoiden ja kirjallisuuden avulla oikeisiin työtekniikoihin. Parasta olisi, jos voisit seurata ammattimiestä työssään.

Kesähelteillä puunkaato on kuumaa puuhaa.

Varsinaisen kaatotyön tekee vaikeaksi valintojen runsaus. Kaikki kaadot yritän saada metsän hyväksi.

Pesä-, maisema-, tai vaikkapa maisemapuiden huomioiminen vaatii perehtymistä. Lahopuutkin pitää huomioida.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti