Tulevaa satokautta pohtiessa
Kellarissa on vielä runsaasti juureksia. Palsternakat alkavat jo joiltain osin pilaantua, samoin lantut. Lanttuja olikin tavoiteltu vain jouluksi lanttulaatikkoon, joten siltä osin ei ole mitään menetettävää. Porkkanat, punajuuret, mustajuuret ja perunat ovat vielä hyvässä kunnossa.
Sipuleita on vielä runsaasti, mutta valkosipulit alkavat hiipua. Omenat ovat jo kelvottomia.
Pakastimet (kaksi kpl) ovat vielä täynnä hernettä, sokerihernettä, pensaspapua, härkäpapua jne.
Kuha- ja ahvenfileitäkin on vielä joksikin aikaa. Joulukuussa tuli hyvin siikaa ja niitäkin on vielä pakastimessa. Siikasaalis oli niin runsas, että sain jaettua joulumuistamisinakin 15 siikaa.
Kolmen viikon kuluttua saan tekonivelen vasempaan polveeni. Sairaslomalaisena saan siis aloittaa satokauden suunnittelun. Täytyy myöntää, että arveluttaa hiukan.....
Suuriin suunnitelmiin ja haaveisiin tälle vuodelle kuuluu uuden, raivatun puutarhan aitaus. Kustannukset vain hiukan pelottavat. Yritän kovasti vakuuttaa itselleni, että 1000€ maksava aita on vain 100€/vuosi, jos viljelen vielä vuonna 2026. "Harrastuksena" ei siis kovin kallis ja suojaahan se sitten sadon peuroilta, kauriilta, hirviltä jne.
Siementilauksen teen varmaankin aivan samalta pohjalta kuin aikaisemminkin. Punajuuria lisään hiukan ja palsternakkaa vähennän. Palsternakan siemenet minulla on kyllä omasta takaa, joten kustannuksia siltä osin ei koidu. Alla viime kevään tilauslista.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Perunaa ajattelin kasvattaa hiukan enemmän kuin viime vuonna. Soray-lajike on osoittautunut hyväksi "yleislajikkeeksi". Lisäksi minulla on parsaperunan siementä ja Rymättylän punaista.
Kukkia tulisi kasvattaa enemmän ja useampia lajikkeita. Liian helposti ne vain unohtuvat kaiken kiireen keskellä. Samoin tulisi jättää juureksia ym. kukkimaan ja siementämään. Näin saisi myös seuraavalle vuodelle omia siemeniä.
Hyvän kuuloisia suunnitelmia. Rymättylän punaisesta kuulisin mielelläni lisää, mistä sait siemenperunan, millainen se on jne?
VastaaPoistaRymättylän punaisesta sain siemenen Rymättyläläiseltä mieheltä, joka oli yksin vaalinut lajiketta n. 40 vuotta. Hän halusi luopua kaikista siemenistä, joita oli enää n. puoli ämpärillistä.Nyt siementä on Kuralan kylämäessä, minulla ja kolmella Rymättylän Aaslaluodon viljelijällä. Malto siinä on kellertävä ja kuori punainen. Se on melko jauhoinen ja "vaikea" keitettävä.
VastaaPoista